Langparkeren voor vrachtwagens in Wetteren gratis vanaf vanavond

Op 6 februari 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken, Sociale veiligheid en politie
vrachtwagens

Totaalplan voor snelwegparkings langs de E40

Langparkeren voor vrachtwagens in Wetteren gratis vanaf vanavond

Als Oosterzelenaren weten we het wel: de E40 passeert aan onze voordeur, met alle wel en wee vandien. De parkings voor vrachtwagens op de E40 in Wetteren die relatief nieuw zijn en betalend waren, werden maar matig gebruikt. Daar komt nu verandering in.

Langs de hele oost-westas van de E40 komt een cascade van snelwegparkings voor kortparkeren en voor langparkeren. Met dit totaalplan wil Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts de transmigratieproblematiek structureel terugdringen. Concreet wordt de goed afgesloten parking in Wetteren al vanaf 18 uur vanavond gratis opengesteld voor langparkeren. Weyts: “Illegalen krijgen minder kansen, chauffeurs meer gemoedsrust”. 

De transmigratieproblematiek, waarbij illegalen vrachtwagens inklimmen in de hoop Engeland te bereiken, laat zich voelen langs de hele oost-westas van de E40. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts komt nu met een totaalplan om het fenomeen structureel terug te dringen. Er komt een cascade, waarbij een deel van de parkings bestemd wordt voor langparkeren (lange stops, overnachten) en de rest van de parkings enkel nog bedoeld is voor kortparkeren (tanken, even snel de benen strekken).

De hele route richting Calais wordt als één geheel bekeken. De parking van Groot-Bijgaarden zal worden opengesteld voor langparkeren in veilige omstandigheden. De parking van Wetteren zal vanaf vanavond 18:00 zelfs gratis zijn voor chauffeurs die er willen overnachten. Zo krijgen chauffeurs een betrouwbare uitwijkmogelijkheid voor de parking van Drongen, die ’s nachts gesloten wordt en enkel overdag bewaakt wordt door een privé-firma. Op de parking van Jabbeke is er tot de opening van de parking in Westkerke nog nachtbewaking voor veilig langparkeren. De parking van Mannekesvere wordt enkel nog bestemd voor kortparkeren en wordt ’s nachts gesloten. De parking van Westkerke opent begin mei als een beveiligde plek voor langparkeren. Later dit jaar wordt trouwens ook de parking van Kalken, langs de E17, opengesteld voor langparkeren.

De parkings voor langparkeren bieden vrachtwagens beveiliging met hekkens en camera’s. Er is ook sanitair voorzien voor de chauffeurs. “We zorgen voor duidelijkheid, veiligheid en comfort”, zegt Weyts. “De overlast op de route richting Calais moet structureel weggewerkt worden. We hebben er bewust voor gekozen om de hele oost-westas als een aaneengesloten geheel te bekijken, in plaats van parking per parking”. 

De transportfederaties Febetra, UPTR en TLV zijn op de hoogte gebracht van het feit dat de parking in Wetteren vanaf vanavond gratis zal zijn voor chauffeurs die er willen langparkeren. Het totaalplan voor de oost-westas van de E40 kwam trouwens tot stand in samenspraak met de transportsector, de politie, de gouverneurs, de burgemeesters van de betrokken gemeenten en de concessionarissen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is