N-VA Oosterzele keert de financiële tanker

Op 28 december 2017, over deze onderwerpen: Financiën

N-VA Oosterzele is verheugd! We zien stilaan de invloed van onze deelname aan het bestuur. Ook op financieel vlak zullen wij in staat zijn om te zeggen: N-VA Oosterzele heeft wel degelijk een verschil gemaakt. De financiële verandering kunnen wij samenvatten in drie belangrijke punten.

 

De belastingen werden NIET verhoogd

Onze gemeente haalt het grootste deel van haar inkomsten uit de APB, de aanvullende personenbelasting. Deze belasting bedraagt acht procent en werd de voorbije legislatuur niet verhoogd. Ook andere gemeentelijke belastingen werden niet verhoogd. Zo bleef de belasting op de onroerende voorheffing gelijk en ook de algemene gezins- en bedrijfsbelasting bleven ongewijzigd.

 

We hebben geïnvesteerd

Ondanks dat we de belastingen niet verhoogden, hebben we ruimte gemaakt om te investeren. Investeringen waar elke Oosterzelenaar iets aan heeft. Zo hebben we fors geïnvesteerd om het culturele en het verenigingsleven in onze gemeente een boost te geven met de bouw van een nieuw cultureel centrum: GC De Kluize. Verder hebben we geïnvesteerd in een aantrekkelijke fuifzaal, waar onze jeugdbewegingen en tal van andere socio-culturele organisaties hun evenementen laten plaatsvinden: Den Amb8. Beide investeringen dateren uit de vorige legislatuur. Het zwaartepunt van de daardoor opgebouwde schulden kwam echter in de huidige bestuursperiode te liggen. Verder mogen ook de investeringen in de wegenwerken tussen Scheldewindeke en Moortsele, het leggen van vele fietspaden en het sociaal project in Groot Bewijk, niet vergeten worden.

 

Voor het eerst sinds lang daalt de schuld

De belastingen werden niet verhoogd en we hebben geïnvesteerd. Men zou daaruit kunnen besluiten dat de schuld de laatste jaren exponentieel gestegen is. Niets is minder waar. Sinds N-VA Oosterzele mee in het bestuur zit, zijn we erin geslaagd de stijging van de schuld, die exponentieel steeg, onder controle te krijgen. De proportie van de stijging daalde van in het begin van de legislatuur. Meer zelfs: in het midden van de legislatuur zien we voor het eerst sinds lang een daling van de schuld! En die trend zet zich door.

Wij menen te mogen stellen terecht fier te zijn op deze drie verwezenlijkingen. De belastingen werden niet verhoogd, er werd geïnvesteerd en de schuld daalt voor het eerst sinds 2007. De verandering begint te werken, ook in Oosterzele! Wij werken alvast keihard verder om de ingezette lijn aan te houden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is