Sociale woningen enkel voor diegenen die het écht nodig hebben

Op 1 juni 2021

Wie een sociale woning bezit in het buitenland, heeft geen recht op een sociale woning in Vlaanderen. Dat is waarop Vlaams minister van Wonen, Matthias Diependaele (N-VA) extra wil controleren. Hij tekent daarvoor een raamovereenkomst uit waarop sociale huisvestingsmaatschappijen kunnen ingaan. Op voorstel van N-VA Oosterzele keurde de Oosterzeelse gemeenteraad een besluit goed waarbij we de gemeentelijke vertegenwoordigers binnen sociale huisvestingsmaatschappijen aansporen dit op tafel te leggen bij de sociale huisvestingsmaatschappij waarin ze onze gemeente Oosterzele vertegenwoordigen. “Sociale woningen behoren toe aan degenen die het écht nodig hebben”, stellen onze voorzitter en bestuurslid Simon Lejeune en Nele Van de Voorde.  

Wie een sociale woning huurt, mag niet tegelijkertijd een eigen woning bezitten. De controle op binnenlands onroerend bezit kan door de sociale verhuurder eenvoudig gecontroleerd worden. Voor buitenlandse eigendommen is dat een pak moeilijker. Vlaams minister van Wonen, Matthias Diependaele (N-VA) heeft daarom een raamovereenkomst opgesteld met tal van private onderzoeksbureaus.  

N-VA Oosterzele dat ook de gemeente Oosterzele, via de sociale woonmaatschappijen waarin ze vertegenwoordigd is, ingaat op de raamovereenkomst.  Op die manier kan ook onze gemeente ertoe bijdragen dat sociale woningen voorbehouden blijven voor die mensen die het écht nodig hebben, voor wie ze bedoeld zijn.  

“Het is niet meer dan normaal dat sociale woningen gaan naar die mensen die ze écht nodig hebben”, stellen Simon Lejeune en Nele Van de Voorde. “Tegelijkertijd een woning bezitten, al dan niet in het buitenland, én genieten van onze sociale woningen, kunnen we niet tolereren. Sociale woningen moeten gaan naar die mensen voor wie ze bedoeld zijn”, aldus Simon Lejeune en Nele Van de Voorde. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is