Onder impuls van N-VA Oosterzeke pleitten de meerderheidspartijen voor het NIET plaatsen van grote verkiezingsborden (4 op 4 meter) tijdens de komende campagne in velden en tuinen. Elke keer opnieuw …
U bent hier
Milieu en duurzaamheid
Voor de N-VA zijn homogene bevoegdheidpakketten onderdeel van efficiënt bestuur. Zo horen milieu, milieuvergunningen, duurzaamheid, afval en groen best samen in een bevoegdheidspakket. In Oosterzele is dit niet het geval. Aangezien een college van burgemeester en schepenen geacht wordt collegiaal te beslissen vormt dit niet echt een probleem; overleg tussen de bevoegde schepenen staat hoog in het vaandel.
De N-VA wil een actieve rol spelen in het stimuleren van energiebesparende maatregelen. Een echt stimulerend gemeentelijk subsidiebeleid is de eerste jaren niet meer mogelijk gezien de financiële situatie van de Oosterzeelse financiën. De voorbeeldfunctie van het gemeentebestuur wordt echter systematisch bekeken bij het aanpakken van verouderde situaties. Duurzaamheid wordt in elk beleidsdomein ingebracht.
Dit betekent ondermeer de afvalberg proberen te verkleinen door doelgerichte maatregelen zoals bv. 'de vervuiler betaalt', de bevolking sorteerkanalen aanbieden, sensibiliseringsacties, ... Het aanbieden van de restfractie in grijze containers wordt niet ter discussie gesteld maar er wordt wél gewerkt aan een billijk tarief in de richting van de werkelijke kostprijs, zodat minder afval produceren loont en de algemene middelen zo weinig mogelijk bezwaard worden.
Onze natuurgebieden en groene ruimtes verdienen onze blijvende aandacht. De wandelwegen (trage wegen) willen we ontsluiten en verder creatief uitbouwen. Visuele en andere vervuiling wordt aangepakt, net als geluidsoverlast. Daartoe wordt er een actief 'propere bermen-beleid' gevoerd. Er wordt zowel gewerkt aan de 'pakkans' als aan de sensibiliserings- en ruimingszijde. De N-VA wil vrijwilligers aan spreken om de bermen zwerfvuilvrij te houden. Inwoners die daar op ingaan worden geholpen met materiaal en het geruimde vuil wordt op afroep weggehaald. Deze inwoners hebben een ereplaats in het het gemeentelijk vrijwilligerswerk.
We bewaren het open, groene en bloeiende karakter van de gemeente ook buiten de natuurgebieden en stimuleren de inwoners om dat ook te doen. Zo wordt het geboorte- en speelbos verder ontwikkeld en zorgen we voor de aanzet van een begraafbos. Ecologisch onderhoud (zonder het gebruik van pesticiden) van dit alles is een aandachtspunt in het beleid. De groene openbare ruimte moet systematisch onderhouden worden en daartoe worden voldoende middelen voorzien.
De werking van de Minaraad steunen we ten volle; de raad wordt uitgenodigd actief voorstellen te doen aan het gemeentebestuur om een betaalbaar milieubeleid te ontwikkelen.