CD&V en N-VA bevestigen kartel voor gemeenteraadsverkiezingen 2012

Op 1 november 2011

Groepsfoto aankondiging kartel - Ulrik

CD&V-voorzitter Etienne De Winne bezegelt het akkoord met N-VA-voorzitter Jan Martens, respectievelijk geflankeerd door burgemeester Johan Van Durme en senator Helga Stevens.

Na de oprichting van de Oosterzeelse afdelling van de N-VA eerder dit jaar zou de partij in september meedelen wat haar intenties zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. De N-VA was in gesprek met de twee grote blokken in Oosterzele, de CD&V en de SVVO. Die aankondiging werd met een maand uitgesteld, wat er op wees dat de onderhandelingen nog niet afgerond waren. Eerder had het SVVO al laten verstaan dat de N-VA nooit echt overwogen heeft om met haar samen te gaan.

Het samengaan van N-VA en CD&V in Oosterzele is in feite een voortzetting van de lokale samenwerking tussen beide partijen. In 2006 trokken ze immers ook gezamenlijk naar de kiezer, hoewel de NVA, zonder verkozen gemeenteraadslid, niet echt een gezicht kreeg in het CD&V gemeentebestuur, dat een absolute meerderheid geniet in deze legislatuur. De machtsverhoudingen tussen beide partners zijn intussen gewijzigd. De N-VA heeft haar eigen Oosterzeelse afdeling opgericht en zal waarschijnlijk 5 kandidaten tellen op de kartellijst.

Op de persconferentie erkende Jan Martens dat het Oosterzeels kartel ingaat tegen de algemene trend dat N-VA ook op gemeentelijk vlak op eigen benen staat. Als reden gaf Martens op dat de N-VA in Oosterzele nog jong is en tijd nodig heeft om te groeien. Hij beseft ook dat de nationale resultaten van N-VA zich niet zomaar vertalen in gemeentelijk succes. Martens en De Winne bevestigden wel dat dit kartel het fiat kreeg van hun respectievelijke partijbesturen.

Nu het kartel is bekendgemaakt kunnen beide partners aan de volgende zaken werken: een gezamenlijk verkiezingsprogramma, de invulling van de kandidatenlijst en afspraken rond de campagnevoering.

Nu al staat vast dat burgemeester Johan Van Durme (CD&V) de lijst zal trekken en N-VA-voorzitter Jan Martens ze zal duwen. Ook weten we dat de N-VA-kandidaten onderaan de lijst zullen staan, zodat ze als blok meer herkenbaar zouden zijn. Martens vindt dit geen nadeel, omdat er bij gemeenteraadsverkiezingen weinig partijstemmen maar eerder naamstemmen gegeven worden.

De kandidaten voor de kartellijst zullen zorgvuldig gekozen worden in functie van hun waarde en op basis van een coherent programma. Men zoekt naar kandiGroepsfoto aankondiging kartel - Ulrikdaten met toegevoegde waarde die voldoende stemmen kunnen halen. Er is geen echte afspraak over hoeveel kandidaten op de kartellijst van N-VA zullen zijn. CD&V voorzitter Etienne De Winne verwacht dat het er een vijf à zes zullen zijn; alleszins niet meer dan een derde van de lijst. Oosterzele telt 23 gemeenteraadsleden.

____________________________________

De aanwezige CD&V- en N-VA-mandatarissen en bestuursleden verzamelden buiten de Vierhoekshoeve in Gontrode voor een foto.

Reacties SVVO en Groen!
Het SVVO neemt bij monde van lijsttrekker Filip Michiels akte van het kartel en wijst op een aantal tegenstellingen. Zo staat de samenwerking en het vertrouwen tussen CD&V en N-VA haaks tegenover het feit dat ze elk een fractie zullen vormen binnen de gemeenteraad. "Het lijkt er op (o.m. ook door het feit dat N-VA achteraan op de lijst komt) dat deze kartelvorming er enkel toe dient om burgemeester Van Durme de sjerp te laten behouden, ook na 2012", aldus Michiels.
Barbara Redant ziet een theoretisch voordeel voor een kleine partij zoals Groen!: naar zetelverdeling is het interessanter dat zo weinig mogelijk partijen aan de verkiezingen deelnemen. "Met het kartel kiezen ze voor de status quo, maar we zullen zien hoe de federale regering evolueert en afwachten welke positie NVA daartegenover inneemt. Dat zal ongetwijfeld meespelen op het lokale niveau", aldus Groen! voorzitter Redant.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is