Gele Dozen ondersteunen thuiswonende ouderen

Op 17 december 2021

Op voorstel van N-VA Oosterzele onderzoekt de gemeente Oosterzele de introductie van ‘de Gele Doos’. De Gele Doos is een herkenbare bewaardoos waarin cruciale persoons-, contact- en medische gegevens bewaard worden en is specifiek bedoeld voor nog thuiswonende ouderen. “Wanneer oudere mensen die nog thuis wonen in nood verkeren, kunnen hulpverleners, politie of brandweer zo op een snelle en efficiënte manier alle nodige informatie terugvinden”, zeggen Simon Lejeune en Dieter Lumen van N-VA Oosterzele.

Wanneer hulpdiensten worden opgeroepen voor een interventie bij een thuiswonende oudere is het soms zoeken naar de juiste medische of persoonsgebonden informatie. Deze informatie kan echter nuttig zijn voor de hulpverleners om de juiste zorg en bijstand te verlenen. Om het voor hulpdiensten, politie of brandweer makkelijker te maken, is er het concept van de Gele Doos. 

In de Gele Doos wordt medische en persoonsgebonden informatie bewaard. De doos wordt bijgehouden in de koelkastdeur gezien dit meestal een vrij herkenbare plek is in huis. Samen met de Gele Doos wordt ook een sticker meegegeven die aan de binnenkant van de voordeur gekleefd kan worden. Zo weten de hulpdiensten meteen dat er een Gele Doos in huis aanwezig is en kunnen zij snel juiste informatie bekomen. De Gele Doos wordt reeds gebruikt in meerdere gemeenten in Vlaanderen. N-VA Oosterzele stelt voor om de Gele Doos ook in Oosterzele te introduceren, ter ondersteuning van nog thuiswonende ouderen. De gemeente bekijkt wat mogelijk is.

“De Gele Doos kan het werk van hulpdiensten makkelijker maken en zo dus ook levens redden”, zeggen Simon Lejeune en Dieter Lumen. Als spoedverpleegkundige in Zottegem ziet Dieter Lumen zelf ook het nut van zo’n Gele Doos: “op die manier kunnen we sneller werken. Die tijdswinst kan in sommige gevallen cruciaal zijn”, besluit Dieter Lumen. 
De bevoegde gemeentediensten gaan nu verder aan met de praktische uitwerking van de Gele Doos.

 

 

(foto: Stad Gent)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is