Moet Oosterzele fusioneren?

Op 'De Landskouterse Post' schrijft Ulrik De Wachter een eerste artikel over 'Standpunten en debat rond gemeentefusies'. We geven u hierbij het extract waarbij de N-VA aan het woord komt.

5 september 2015 - N-VA wil beginnen met kleine gemeenten (< 10.000 inwoners) te laten fuseren

Schepen van Financiën Jan Martens erkent dat de Vlaamse subsidie aantrekkelijk is. Oosterzele heeft veel geïnvesteerd de voorbije jaren en de €500 subsidie per inwoner zou de gemeenteschuld tussen een derde en een vierde verminderen.

Martens steunt het initiatief maar vindt dat de Vlaamse regering een verplicht pad zou moeten uittekenen om kleine gemeenten (met minder dan 10.000 inwoners) te laten fuseren. “Dat op zich, zou al een geweldige verandering betekenen”, aldus de N-VA schepen. Oosterzele telt ongeveer 13.500 inwoners en zou dus niet in dat scenario vallen.

Met betrekking tot de Vives studie wil Martens een aantal zaken relativeren. “Enkel maar rekening houden met de pendelstromen of die een groot belang toekennen, miskent andere belangrijke parameters. De nabijheid en aanspreekbaarheid van het bestuur verdwijnt door een fusie met Merelbeke, want het zwaartepunt zal onmiskenbaar naar Merelbeke gaan”. Merelbeke telt 23.750 inwoners, 10.000 meer dan Oosterzele. “De eigenheid en de landelijkheid van Oosterzele zal verdwijnen; het is nu al aartsmoeilijk en een dagelijkse strijd om de verstedelijking (cfr. lintbebouwing) tegen te gaan of te vertragen”, vervolgt Martens. “Vives houdt blijkbaar ook geen rekening met oppervlaktes en komt soms tot heel grote gemeenten, zo ook de fusie Oosterzele-Merelbeke (noordergrens Ledeberg tot zuidergrens Zottegem). Een fusie onder ‘gelijken’ is aannemelijker dan de fusies waar Vives bij uitkomt. Maar zoals gezegd: 13.000 inwoners zou best leefbaar moeten zijn, mits goed beheer”, besluit de N-VA schepen.

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is