Oosterzele voert strijd tegen sluikstorten en zwerfvuil (eindelijk) op

Op 21 maart 2023

De gemeente Oosterzele zet op initiatief van N-VA Oosterzele in op extra controles tegen sluikstorten en zwerfvuil. De lokale N-VA-afdeling stelde meer dan een jaar geleden voor om in te gaan op een project van Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir, waarbij steden en gemeenten beroep kunnen doen op extra handhavers die men lokaal kan inzetten in de strijd tegen sluikstorten en zwerfvuil. Na lang aandringen werd het punt in februari goedgekeurd door het schepencollege. Ook de Oosterzeelse gemeenteraad keurde het voorstel nu goed. N-VA Oosterzele is blij dat er alsnog actie werd ondernomen en hoopt dat de gemeente hierin nu een versnelling hoger schakelt. “Dit is een strijd die we ook op lokaal niveau moeten voeren. Controle en handhaving zijn daarbij belangrijke elementen”, klinkt het bij N-VA Oosterzele.

Meer dan een jaar geleden lanceerde Vlaams minister bevoegd voor Omgeving, Zuhal Demir (N-VA) een project om de Vlaamse steden en gemeenten te ondersteunen in hun strijd tegen sluikstorten en zwerfvuil. Lokale besturen kunnen tot 2024 een beroep doen op 30 zwerfvuilhandhavers van OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. De handhavers die steden en gemeenten kunnen inzetten, houden zich uitsluitend bezig met controle op zwerfvuil en sluikstorten. N-VA Oosterzele sprong meteen mee op de kar en spoorde het Oosterzeelse gemeentebestuur vorig jaar al aan om op het aanbod van Vlaams minister Zuhal Demir in te gaan.

De gemeenteraad van Oosterzele keurt het voorstel nu definitief goed, waardoor de gemeente Oosterzele nu een aanvraag kan indienen om extra handhavers in te zetten. N-VA Oosterzele is tevreden dat de gemeente dan toch ingaat op het voorstel, maar betreurt dat een weinig complex maar toch belangrijk voorstel zo lang in de schuif blijft liggen.  “We hopen dat het gemeentebestuur nu eindelijk een versnelling hoger schakelt en dat de handhavers snel ingeschakeld kunnen worden”, klinkt het bij N-VA Oosterzele. Zo’n 80 steden en gemeenten nemen intussen deel aan het project. Daar staat men al vele stappen verder en worden al geruime tijd extra controles op sluikstorten en zwerfvuil uitgevoerd.

“Zwerfvuil en sluikstort zijn problematieken waar elke gemeente mee wordt geconfronteerd”, zegt Simon Lejeune, voorzitter van N-VA Oosterzele. “Het is een strijd die we moeten voeren, ook op gemeentelijk niveau.” N-VA Oosterzele hoopt dat het inzetten van extra handhavers een beginpunt kan zijn om de lokale strijd tegen sluikstorten en zwerfvuil verder op te voeren. “Wij zijn en blijven bereid om constructief mee na te denken over hoe we dat kunnen doen. Binnen onze N-VA-ploeg doen we dat ook en werken we aan concrete voorstellen. Oosterzelenaren die hierover mee willen nadenken, kunnen ons hierover zeker ook contacteren”, aldus de oproep vanuit N-VA Oosterzele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is