Regeling 100 kg gratis afval blijft bestaan voor recycleerbaar afval

Op 21 augustus 2013

De Vlaamse overheid heeft beslist dat sinds 1 juli 2013 niet-recycleerbaar afval nooit gratis mag afgeleverd worden op de containerparken. Ook Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor milieu Land van Aalst (ILvA) dat het Oosterzeelse containerpark in opdracht van het gemeentebestuur uitbaat, moet zich daaraan aanpassen.

Daarom verandert N-VA-schepen Jan Martens het systeem in Oosterzele. Jaarlijks krijgt elk gezin immers een vrijstelling van betaling op de eerste 100 kg die het brengt, ongeacht of het afval recycleerbaar of niet-recycleerbaar is. Vanaf 1 juli 2013 kan die vrijstelling echter enkel nog toegekend worden voor recycleerbaar afval. Wie op dat moment ook niet-recycleerbaar afval brengt, moet volgens de geldende tarieven betalen. De 'gratis-100 kg' blijft geldig tot de bezoeker de limiet van 100 kg recycleerbaar afval bereikt heeft.
De maatregel met betrekking tot cementgebonden asbest - ook een niet-recycleerbare afvalfractie - blijft wel bestaan. Jaarlijks mag elk gezin 200 kg asbest gratis naar het containerpark brengen. Om het af te leveren, moet de bezoeker op de asbestbel drukken.

De boodschap op de toegangszuil van het containerpark zal aangepast worden. Nadat de bezoeker zijn identiteitskaart in de zuil heeft gestopt, zal de vraag ‘heeft u ook niet-recycleerbaar afval mee?’ verschijnen. Indien de bezoeker ‘ja’ antwoordt en het aangeboden afval geen cementgebonden asbest is, verschijnt de boodschap dat het bezoek betalend zal zijn en opent de slagboom. Je brengt dus best enkel niet-recycleerbaar OF recycleerbaar naar het containerpark. Wat recycleerbaar is of niet kan je terugvinden in de huisvuilkalender die elk gezin in de brievenbus kreeg.

De tarieven op het containerpark blijven dezelfde:
0-2000 kg - 0,05 euro/kg
2001-5000 kg - 0,10 euro/kg
Meer dan 5000 kg - 0,20 euro/kg
100 kg recycleerbaar afval - vrijstelling
De vrijstelling van betaling van 100 kg afval is niet zomaar een ‘cadeau’. Het is een compensatie voor de hoeveelheid afval die een gezin gemiddeld naar het containerpark brengt waarvoor al een recyclagebijdrage betaald werd of waarvoor ILvA geld ontvangt (zoals elektrische toestellen).

Inlichtingen: Jan Martens – schepen voor Milieu-, Afval- en Duurzaamheidsbeleid

Tel. 09 362 74 33 - jan.martens [at] oosterzele.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is